Vaša povpraševanje je prazno!

Povpraševanje služi kot osnova za pripravo ponudbe. Naši strokovnjaki vsako vaše naročilo predhodno pregledajo. Na podlagi vašega povpraševanja vam pripravimo optimalno ponudbo.
01/750-85-10

Pišite nam

Imate vprašanje ali komentar?

Izpolnite obrazec ali nam pišite. Naši strokovni sodelavci vam bodo z veseljem v pomoč.

Pišite nam

Kontakt

PS, d.o.o., Logatec
Kalce 30b
1370 Logatec

Zemljevid

E-naslov: ps-log@ps-log.si
Tel: 01 750 85 10
Fax: 01 750 85 29

Članki

Frekvenčni in servo regulatorji, ki se dolgo skladiščijo

Izmenični frekvenčni ali servo regulatorji za svoje delovanje pretvorijo izmenično napajalno napetost v enosmerno, katero s pomočjo elektrolitskih kondezatorjev gladijo in v njih ustvarjajo minimalno zalogo energije. Za pogon izmeničnih naprav, kot so asinhronski motor, vektorski motor, sinhronski motor, rotacijski ali linearni servo motor pa enosmerno napetost ponovno pretvorijo v trifazno izmenično obliko.
Večkrat naletimo na tovrstne naprave, ki so tudi po več let skladiščene, v večini primerov kot rezervni del ali pa so del naprave, ki dalj časa ni obratovala. Pred ponovnim zagonom take naprave se moramo zavedati, da elektrolitski kondezatorji s časom izgubljajo svoje lastnosti (starajo se hitreje če niso v funkciji) in se elektrolitska tekočina v njih »sesede«. S tem se bistveno spremenijo lastnosti kondezatorja (nizka upornost), ki lahko povzroči velike zagonske tokove, močno segrevanje in v končni fazi lahko pride tudi do eksplozije. Z ustreznim postopkom ponovnega priklopa tovrstnih naprav se lahko neljubim posledicam skoraj popolnoma izognemo.
Kot omenjeno se poškodbe lahko pojavijo, če naprava ne deluje dalj časa. Ta čas je odvisen od velikosti in kvalitete elektrolitskih kondezatorjev in se giblje med 12 in 24 mesecev. 

Za regeneracijo elektrolitskih kondezatorjev je potrebno regulator priključiti na napajanje kot je prikazano na sliki 1. Vse ostale močnostne / kontrolne priklope lahko opustimo. Uporabljene varovalke so počasnega tipa, velikost prilagodimo velikosti avtotransformatorja oziroma velikosti regulatorja.
Drsnik avtotransformatorja postavimo v položaj 0V in vklopimo napajanje. Napetost postopoma povečujemo v korakih približno po 4,5V na minuto do napetosti 275 Vac za 240V naprave oziroma 525Vac za 400V naprave (Control Techniques-ove naprave). Korak povečevanja pa naj ne bo večji od 5Vac v minuti. Po doseženi končni napetosti lahko napajanje odklopimo. S tem je proces regeneracije končan in regulator je pripravljen za delovanje ali ponovno skladiščenje.
 
Enak proces regeneracije lahko uporabimo tudi za ostale naprave, kjer je prisotna pretvorba izmenične v enosmerno napetost in veliki vhodni elektrolitski kondezatorji. V tem primeru upoštevajte najvišje dovoljene napetosti, katere predpisuje proizvajalec opreme.

Frekvenčni in servo regulatorji, ki se dolgo skladiščijo

Zastopništva